От 1 до 7 октомври 2017 г. Варна ще бъде домакин на 17-тото издание на МЕЖДУНАРОДНИЯ КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН“

Откриването е на 1.10.2017 г., неделя, от 11.00 ч., на сцената на Държавния куклен театър – Варна.
Заключителната церемония и връчването на наградите ще бъде на 6.10.2017 г., петък, от 21.00 ч.

„ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН“ е създаден през 1972 г. и се провежда на всеки три години. Това е първият у нас международен фестивал за куклено изкуство, който се организира от Държавния куклен театър - Варна и СНЦ „Златният делфин“. Международното събитие се провежда под егидата на Министерството на културата, Община Варна и Българския център на УНИМА, Съюза на артистите в България.
Мисията на „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН“ е да поощрява развитието на българската драматургия за куклен театър, да популяризира постиженията на българското куклено изкуство, да запознава със съвременните тенденции и най-новите художествени търсения в световен план, да създава и разширява творческите контакти между куклено-театралните дейци от различните страни.
Фестивалът има конкурсен характер. Международно жури оценява спектаклите и определя наградите в 3 категории: за нова българска пиеса, постановки за деца, постановки за възрастни. Голямата награда е статуетка „Златният делфин”.

ЖУРИ НА МКФ „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН“ 2017:
Председател:
Красимира Филипова – театровед
Членове:
Георги Михалков – режисьор
Огняна Серафимова – сценограф
проф. Шу-Минг Ху (Тайван) - артистичен директор на Taiwan Dot Go Children's Arts Festival (TDGCAF); президент на Алианса на Азиатските детски арт фестивали (ATYA); главен изпълнителен директор на Асоциацията за артистична креативност и образователно развитие(AACED); артистичен директор на Микротеатър Little Orange Castle – Китай
Анреа Джакомети (Италия) – композитор, музикален продуцент, президент на Културна асоциация „Умбри - A Кончерто”

Селекционер на фестивала е театроведът Богдана Костуркова. Традиционно голям беше интересът за участие както на българските куклени театри, така на чуждестранни театрални трупи – над 200 от 43 държави.
Тази година в конкурсната програма ще вземат участие 17 спектакъла – на театри от България, Чехия, Испания, Гърция, Сърбия, Словакия. 10 спектакъла са за деца и 7 – за възрастни.

За първи път на фестивала тази година Държавният куклен театър – Варна ще представи премиерен спектакъл - „Орфей“. Негов автор е режисьорът Боян Иванов, хореографията е на Татяна Соколова, сценографията – на Свила Величкова, музика – Христо Намлиев, видеомапинг – Тодор Тодоров.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фонд „Култура” на Община Варна и Национален фонд „Култура” – Програма „Мобилност”.

За информация, заявки за интервюта и репортажи от фестивалните дни:
Красимира Христова – координатор на МКФ „Златният делфин“: 0885 124 012
Ана Александрова – зам. директор на ДКТ – Варна: 0887 272 277

plakat_mkf_zlatniat_delfin_2017
min_kultura
gerb_varna_0
mlad_stol
fond_kultura3_0
akt_unima
uba_main