Орфей

Галерия

Снимки:
Гергана Дамянова и Красимир Коев

Резюме

Прескочил границите на времето, митът за Орфей вълнува и днес с все по-нарастващати ни нужда от светлината, която пръска незримата сила на изкуството. В тъмнината на непознанието и битието, творецът създава нов свят на хармония, красота и любов. На тази нова действителност противодейства тъмната сила на разрушението в лицето на Хадес – носителят на злото, крадецът на души. Отнемайки любовта, той отнема и извора на творчество, поезия и мечти. Силата на изкуството срещу тъмната сила – една неравностойна борба, в която победеният се възражда и възражда отново чрез желанието на хората, създавайки митове, да връщат надеждата.
С впечатляващата си визия и емоционално присъствие на музиката, като един от основните компоненти в разказа, спектакълът пленява не само с многообразието на изразните средства, а и с изящното присъствие на актьорите, умело преминаващи през картините, образите и танцовата хореография. Съвременен, модерен, интригуващ прочит на познатия мит.
След „Мълчаливи предания” спектакълът е естествено продължение на търсенията на режисьора Боян Иванов и екипа на Държавен куклен театър – Варна в областта на визуалния театър.
В ролята на Евридика дебютира младата и талантлива Миляна Ношкова – възпитаничка на НУИ „Добри Христов” – Варна.
Спектакъл за възрастни

ХVІI МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ “З Л А Т Н И Я Т Д Е Л Ф И Н”, В А Р Н А, 2 0 1 7
- ГОЛЯМАТА НАГРАДА “ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН” на Държавен куклен театър – Варна за визуалния спектакъл по мотиви от древната митология „ОРФЕЙ”. Режисьор – Боян Иванов, сценография и костюми – Свила Величкова, хореография – Татяна Соколова, музика – Христо Намлиев и видеомапинг – Тодор Тодоров.
- Награда за оригинална музика на ХРИСТО НАМЛИЕВ – за спектакъла „Орфей” на Държавен куклен театър – Варна и за спектакъла „Дама Пика” на Държавен куклен театър – Пловдив.
- Награда за „ДЕБЮТ” , учредена от Съюза на артистите в България на МИЛЯНА НОШКОВА – за ролята на Евридика в спектакъла „Орфей” от Държавен куклен театър – Варна.
- Наградата за майсторско техническо осъществяване на техническия екип от Държавен куклен театър – Варна за спектакъла „Орфей”.

Визуален спектакъл по мотиви от древната митология

Режисьор  Боян Иванов

Сценография и костюми Свила Величкова

Хореография Татяна Соколова

Музика Христо Намлиев

Видеомапинг Тодор Тодоров

Консултант Вера Стойкова

В ролите:
Стоян Стоянов,Миляна Ношкова,Теодор Христов,Боян Стоянов, Веселина Калчева, Гергана Господинова,Иван Шумаров, Диана Цолевска, Красимир Добрев