Образователни инициативи в помощ на учебния процес

Час по литература в театъра

Проект, финансиран от Дирекция "Образование" при Община Варна
Цел: Да помогнем за приобщаването на децата и младите хора към изкуството на словото и изкуството на театъра, да им предложим един емоционално преживян учебен час. Партньорство в духа на европейските образователни практики.

Февруари 2007

Творческа работилница под наслов "Четем Пушкин", посветена на 170 години от гибелта на великия поет, съвместно с І Езикова гимназия и СОУ "Св. Климент Охридски" - Варна.
Ателиета: "Илюстрация" с ръководител Дияна Дончева, преподавател в СОУ "Св. Климент Охридски"; "Лирика" с ръководител Валентина Попова, преподавател в І Езикова гимназия; "Пушкин на сцената" с ръководител Боян Стоянов, актьор в театъра; "Съдът на потомците" с ръководител Росица Бърдарска, драматург в театъра.
Представяне на работата в Музея на куклите.

ChetemPushkin
ChetemPushkin4
ChetemPushkin1
Отзиви на някои от участниците:

"Извънредният час по литература беше изключително полезен. Преди него не бях достатъчно запозната с живота и творчеството на А.С.Пушкин. Превъплъщавайки се в една от неговите героини, успях да се докосна до произведенията, типични за Романтизма. Изясниха ми се факти от биографията на поета, разбрах за нелепия му край. Аз бях в групата на актьорите. Изиграхме откъс от драматизацията по повестта "Дама Пика". Преживяването беше забавно и приятно. Разменяхме си ролите, смяхме се, в процеса на работа наблюдавахме и другите ателиета. Запознахме се по-отблизо с лириката на Пушкин. Трябва по-често да участвам в подобни мероприятия. Освен че ми останаха чудесни спомени, научих неща, които в никакъв случай не са ми излишни."

Ангелина Апостолова, Х клас

Досега не бях чела поезията на Пушкин. Стиховете, които рецитирахме, бяха подбрани от нас самите, следователно успяха да се докоснат до сърцата ни. Научих много за Пушкин от биографична гледна точка - за живота му, за любовта му и т.н., запознах се с творчеството му. След това подготовката за програмата беше изключително весело и интересно преживяване.
Мисля, че мероприятия от този род са много забавна идея и същевременно метод за учене, защото съчетават полезното и приятното."

Мария Лечева, Х клас

"Учението трябва да се превърне в приятна дейност. Фактът, че учениците ходят с нежелание на училище, е доказателство за това, че нещо в системата на учебните заведения куца. Съвместните дейности, проекти и дори забавления, водят до увеличаване комуникативната способност на учениците. Така те придобиват желание за работа и удовлетворение от наученото. Хората трябва да се научат да съчетават работата с удоволствието."

Иван Манов, Х клас

"До личността на Пушкин се докоснах - да, определено, усетих болката, причинена му от руското висше общество и отвращението му от низшите човешки страсти и действия... За мен ценното беше работата в екип. Макар че в училище работим често в група, това беше нещо по-различно. А и нещо, което направих с удоволствие. Нека има още такива проекти. По такъв начин да се представя всяка нова тема не само в литературата, а и по другите предмети. Повече творчество в училище."

Калоян Илиев, Х клас
Юни 2007

Творческа работилница “Време за приказки”, посветена на Вилхелм Хауф и Братя Грим, представители на немския романтизъм- съвместно с І Езикова гимназия
Ателие "Животът приказка" - изследват се биографиите на авторите, като се търсят в тях паралели с елементите на приказката. Ръководител Валентина Попова.
Ателие "Сцена" - проследява се пътят от литературната творба до инсценировката; подбират се и се поставят с учениците кратки откъси от спектаклите на Кукления театър: "Снежанка и седемте джуджета" и "Храбрият шивач" /Братя Грим/, "Джуджето Дългоноско" и Жабокът цар" /В. Хауф/, като освен актьорски, се усвояват и кукловодски умения. Ръководители Йоланта Райкова и Боян Стоянов.
Ателие "Музика" - подготвят се подходящи песни. Ръководител Дарина Попстефанова.
Ателие "Събеседници" - интервюират се актьори на тема режисьорска и актьорска интерпретация; правят се анкети с деца и възрастни за това, как се възприемат и разбират приказките. Ръководител Валентина Попова.
Ателие "Упражнение по стил" - опити за разказване на позната приказка в различен стил; осмисляне на единството между авторовия замисъл, съдържанието и стила. Ръководител Росица Бърдарска.
Ателие "Приказката - начин на употреба" - приказките в светлината на психоанализата; детството, младостта, зрялата възраст - винаги са ВРЕМЕ ЗА ПРИКАЗКИ. Ръководител Дарина Попстефанова.
Представяне на работата на откритата лятна сцена на театъра.

Май - юни 2008

Творческа работилница „ВИК” - посланията на Гео Милев и европейските експресионисти, съвместно с І Езикова гимназия
Кратък спектакъл по текстове на: Гео Милев, Чавдар Мутафов, Никола Фурнаджиев, Ангел Каралийчев, Ламар, Антон Страшимиров, Асен Разцветников, Йоханес Бехер, Емил Верхарн и Ернст Толер.
СценарийРосица Бърдарска
Постановка, хореография и музикално оформление – Стоян Стоянов
Изпълняват ученици от ХІ ж клас с преподаване на немски език.
Ръководители на проекта: Валентина Попова и Дарина Попстефанова
По отношение на театралния език акцентът тук беше върху пластиката и хореографията.
Представлението участва в Националния ученически театрален фестивал “Климент Михайлов” Русе – 2008, където бе отличено със специалната награда на журито.

Срещи с творческия екип и обсъждане на спектакли

Март 2007
“Фолклорни фантазии” - с ученици от НГХНИ “Константин Преславски”.

Април 2010
„Красавицата и Звяра” - с ученици от НГХНИ “Константин Преславски”.

2 април 2012
Отбелязване  на Международния ден на детската книга: изнасяне на спектакъла "Цветята на малката Ида" и разговор с актьорсия екип, посещение на Музея на куклите на учениците от Частно езиково училище "Малкият принц".

17 април 2012
Посещение на Музея на куклите, разговор с актьорския състав на театъра, посещение на художественото ателие и запознаване с репетиционния процес на децата от СОК "Камчия"

Умения за публично представяне

Юли 2009
30 участници завършиха триседмичен курс в три модула: красноречие, култура на говора и пластика - езикът на тялото, с водещи Росица Бърдарска, Евгения Василева и Стоян Стоянов.
Заключителното представяне в театралната зала включи индивидуални речи, рецитации, упражнения за артикулация, хореографски етюди и бе посрещнато възторжено от публиката.

Юли 2010
Едноседмичен курс с водещ Росица Бърдарска

IMG_1216
IMG_1271
IMG_1237
Пленери, конкурси за илюстрации, изложби

Февруари 2007
“Приказка за рибаря и рибката” от А. С. Пушкин през очите на децата

Изложба – комикс от илюстрации на деца от СОУ “Св. Климент Охридски”, вдъхновена от спектакъла на театъра “Златната рибка”.
Ръководител Дияна Дончева.

Май 2007
Изложба на детски рисунки
и предмети от природни материали на екологична тема. В партньорство с Екопарк и ЦДГ 13 “Звездичка”.

 2012
Изложба на детски рисунки
под надслов "Детската мъдрост" на децата от ЦДГ 4 "Теменужка".
Изложба на детски рисунки под надслов " В пъстрота хубавее есента" на децата от ЦДГ 4 "Теменужка".

Юни 2006, 2007, 2008, 2009,2012
Деца рисуват в Музея на куклите

Пленер на СОУ “Св. Климент Охридски” с ръководител Дияна Дончева
Отпечатани цветни картички с най-добрите рисунки
8-16 май 2012 - Пленер на СОУ "Св. Климент Охридски" с ръководител Светлана Михова

IMG_1138
IMG_1141_0
IMG_1143

Април 2014г.  - Изложба на школата "Естетика и мода за деца"

На 15 април 2014 г. във фоайето на Държавен куклен театър - Варна, бе отбелязана три годишната успешна творческа дейност на малчуганите от школата" ЕСТЕТИКА и МОДА", организирана от Агенция "Мойра". Събитието бе придружено с благотворителна Великденска изложба-базар в помощ на децата със специални образователни проблеми в детските градини.

img_2083
img_7476
img_7523

Във фоайето на домакина - Варненския Куклен Театър ,бяха изложени 227 уникални творби на младите дизайнери,посещавали преди и завършващи обучението си /учебна година 2013/14год/ по програмата.Имаше откупки от ценители.

379810_215153268570106_215118951906871_464796_1404564632_n_0_0-120×127
Варненският куклен театър - партньор по проект "УСПЕХ" 2012 -2014 г.

Държавен куклен театър – Варна е партньор на редица варненски училища, включили се в Проект „УСПЕХ” – „Да направим училището привлекателно за младите хора” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд за финансовата рамка 2007 – 2013 година и Министерството на образованието, младежта и науката.

Училищата, включени в театралните студиа и клубове, с които си партнираме до момента по тази програма са: I ОУ – кв. „Владиславово”, ОУ „Иван Вазов”, СОУ „Пейо Яворов”, VIII СОУПЧЕ „А. С. Пушкин” (ученици от начален и горен курс), ОУ „ Св.Патриарх Евтимий”, ОУ „Васил Априлов”, ОУ „Добри Чинтулов”, V ГПЧЕ „Йоан Екзарх”, II СОУ”Неофит Бозвели”, Варненска морска гимназия "Св. Николай Чудотворец", I EГ - Варна, ОУ “Ангел Кънчев”, ОУ “Н.Й. Вапцаров” , Математическа Гимназия "Д-р Петър Берон", СОУ “Елин Пелин”, ОУ “Хр. Ботев” –с. Николаевка,СОУ “Св. Климент Охридски” – гр. Аксаково и др. Съвместната работа включва посещение на спектакли от репертоара на Кукления театър, Музея на куклите, художественото ателие, както и запознаване с репетиционния процес и професиите в театъра.

Варненският куклен театър - партньор по проект „Твоят час“ 2014-2020 г.

Държавен куклен театър – Варна е партньор на редица варненски училища, включили се в проекта „Твоят час“ -  "Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“2014-2020 г.

Варненският куклен театър - партньор програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ 2021 г.

Държавен куклен театър – Варна е партньор на редица варненски училища, включили се в Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ 2021 г.

to top button