Галерия

Снимки:
Нина Локмаджиева
www.niracom.com

Резюме

„Мълчаливи предания“ е опит със средствата на танцовия театър и мултимедията да се изгради образния свят на две български предания за самодиви, обединени в общ сюжет.
Историята за самодивата, на която млад мъж е отнел магическата сила, като открадва дрехата й и по този начин я превръща в обикновена жена, за да се ожени за нея, е повтарящ се мотив от българската митология и отправната точка за сюжета на представлението.
Двете различни представи - за живот без правила и живот в реда на обществото и техните допирни точки и възможност или невъзможност да съществуват заедно без компромис, са темата, занимаваща създателите на спектакъла.
Живото изпълнение с проекции и анимация отварят възможност за създаването на фантазен свят, в който образът и движението водят разказа.
Спектакълът е построен изцяло върху музиката на група Irfan, която е от малкото български представители на музикалното течение World Music с характерното смесване на музикални мотиви от националния фолклор с мотиви от световното музикално наследство.

Този проект е част от кандидатурата на Варна
за европейска столица на културата през 2019 г.
и се реализира с финансовата подкрепа на  Фонд “Култура”  на Община Варна

XVI Международен куклен фестивал "Златният делфин", Варна 2014
Награда за режисура и хореография(раздел спектакли за възрастни) на Боян Иванов и Татяна Соколова,  Награда за сценография на Свила Величков, Награда за за видео и компютърна анимация на Тодор Тодоров,  Награда за оригинална музика(раздел спектакли за възрастни) на група IRFAN, Награда за женска роля на Евгения Василева

"ИКАР" 2015 -  специално отличие за ярка и въздействаща образност за спектакъла "Мълчаливи предания"

Награда "Варна" 2015  за екипа на Държавен куклен театър, реализирал спектакъла „Мълчаливи предания“ с режисьор Боян Иванов

Визуален спектакъл по български легенди и митове

Автор и режисьор Боян Иванов

Хореография Татяна Соколова

Сценография и костюми Свила Величкова

Видео и комп.анимация Тодор Тодоров

Музика IRFAN

В ролите:
Евгения Василева, Стоян Стоянов, Веселина Калчева, Боян Стоянов, Гергана Господинова, Теодор Христов, Иван Шумаров, Вера Стойкова, Диана Цолевска