Арт студио

През юли 2006 г., по идея на новия директор Вера Стойкова, в театъра бе създадено студио за реализиране на нови творчески идеи извън репертоарната програма. Студиото дава възможност за изява на всеки от творческия екип на театъра, който предложи работеща и оригинална идея.

Новото идейно сдружение от творци вече даде своите първи резултати. Това са образователният спектакъл "Знайко Многознайко", оригиналният спектакъл "Янек и Ханка", реализиран по повод Дните на полската култура във Варна, забавното коледно представление "Веселите джуджета" и спектакълът "Моцарт и Салиери", финансиран изцяло от Постоянната комисия по култура, вероизповедания и медии при Общински съвет - Варна и посветен на 170-годишнината от гибелта на А. С. Пушкин.

veselitedjudjeta
Ianek

Всички реализирани проекти са приети с голям успех от публиката и вече са част от репертоара на театъра. Тази нова форма на работа е провокирана от експерименталния характер на визуалния спектакъл "Пещерата и сенките" (удостоен с награда "Варна" за 2007 г.), който обедини изобразителното изкуство и театъра на сенките и обогати театралния език с нови изразни средства.

Mozart
Peshtera

Реализираният през 2009 г. спектакъл "Котаракът в чизми" е резултат от съвместната работа на млад творчески постановъчен екип. Спектакълът е посветен на 400- годишнината от рождението на Шарл Перо и се реализира по проект, подкрепен от Община Варна.
Същата година бе поставен авторският  спектакъл на група млади актьори - "Щастливият принц", една истинска театрална среща с творчеството на големия писател Оскар Уайлд. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Община Варна и посветен на 150- годишнината от рождението на Оскар Уайлд.
И двата спектакъла са реализирани със съвременни средства и технологии и се радват на изключителен успех сред младите зрители.

Kotarak
Prints

Експериментът и провокирането на всички качества в твореца е водещият принцип в работата на Арт студиото. Стремежът на ръководителя на Арт студиото, Вера Стойкова, е да не бъде пропусната нито една възможност за създаването на добър театрален продукт, който би обогатил развитието на театъра.